Vrijheid Webinar

Vrijheid Webinar

Rotaract Scheveningen, 5 Mei 2020

Op dinsdag 5 mei 2020, de dag van 75 jaar vrede sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, organiseerde Rotaract Scheveningen zijn eerste webinar over vrede. Veertig Rotaract-leden en gasten kwamen virtueel bijeen om het belang van vrede te bespreken in de context van de Balkanoorlogen van de jaren negentig en het Israëlisch-Palestijnse conflict.
De discussie begon met het persoonlijke verslag van mevrouw Leila Prnjavorac over de Bosnische oorlog (1992-1995) die ze ervoer als een jong meisje dat opgroeide in voormalig Joegoslavië. Mevrouw Prnjavorac vertelde ons over haar herinnering aan de oorlog en haar ontsnapping met haar familie naar Nederland, het land dat werd uitgekozen vanwege zijn tolerantie, wat haar ertoe bracht een Vrijheidsambassadeur te worden die pleitte voor vrede.

Na het horen van deze ontroerende en inspirerende getuigenis, luisterde het publiek naar de heer Nenad Golcevsk, die een aantal jaren werkte bij het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) en nu bij het restmechanisme, het MICT, bij het Openbaar Informatiebureau. De heer Golcevsk beschreef hoe het werk van het ICTY heeft bijgedragen aan de bestrijding van straffeloosheid, het voortduren van oorlogsmisdaden en het geven van ruimte aan getuigen om hun verhalen te vertellen en ‘hun missie te voltooien’ door bij te dragen aan gerechtigheid. De heer Golcevsk legde verder uit dat gerechtigheid nodig is om vrede te bereiken en later normalisatie tussen gemeenschappen.

De heer Golcevsk beschreef hoe het werk van het ICTY heeft bijgedragen aan de bestrijding van straffeloosheid, het voortduren van oorlogsmisdaden en het geven van ruimte aan getuigen om hun verhalen te vertellen en ‘hun missie te voltooien’ door bij te dragen aan gerechtigheid. De heer Golcevsk legde verder uit dat gerechtigheid nodig is om vrede te bereiken en later normalisatie tussen gemeenschappen.

De Rotaract Scheveningen bedankt alle deelnemers die aan dit Peace Webinar hebben deelgenomen en met hun vragen hebben bijgedragen aan zo’n vruchtbare discussie. We willen ook mevrouw Nora Stehouwer-Van Iersel bedanken voor het modereren van het evenement met energie en passie, en onze drie sprekers die ons hebben geïnspireerd met hun ervaringen en ideeën. Als je hun werk wilt volgen, klik dan op de volgende links: