Wereld Oceanen Dag – 08 juni 2021

Wereld Oceanen Dag – 08 juni 2021

Weet je dat 70% van het aardoppervlak bedekt is met oceanen? Of dat oceanen meer dan 50% van de zuurstof van de planeet produceren, waarbij zeeplanten, algen en walvissen een belangrijke rol spelen bij het creëren van zuurstof en het vastleggen van meer dan 30% van de door mensen geproduceerde koolstofdioxide. Ondanks alle voordelen heeft de oceaan nu steun nodig.

“World Oceans Day”, een initiatief van de Verenigde Naties, wordt elk jaar op 8 juni gevierd als een herinnering aan hoe integraal onze zeeën zijn voor het leven op aarde. Ze zijn de longen van onze planeet en een belangrijke bron van voedsel en medicijnen en een cruciaal onderdeel van de biosfeer.

Het thema voor dit jaar is “The Ocean: Life and Livelihoods”, samen met de intentieverklaring die een decennium van uitdagingen lanceert om de Sustainable Development Goal 14, “Conserve and sustainable use the oceans, seas and marine resources”, door 2030.

Het thema van dit jaar is vooral relevant in de aanloop naar het UN-decennium van oceaanwetenschap voor duurzame ontwikkeling, dat loopt van 2021 tot 2030. Het decennium zal de internationale samenwerking versterken om wetenschappelijk onderzoek en innovatieve technologieën te ontwikkelen die oceaanwetenschap kunnen verbinden met de behoeften van de samenleving.

Nu 90% van de grote vispopulaties is uitgeput en 50% van de koraalriffen is vernietigd, halen we meer uit de oceaan dan er kan worden aangevuld. Om de oceaan en alles wat hij in stand houdt te beschermen en te behouden, moeten we een nieuw evenwicht creëren, geworteld in een echt begrip van de oceaan en hoe de mensheid zich ermee verhoudt.

Lees meer op: